Windpark Fryslân is officieel gestart

Watersport Nieuws | IJsselmeer wordt vanaf nu vervuild met windmolens

Het is onomkeerbaar: de werkzaamheden voor het bouwen van een windpark langs de IJsselmeerkust is officieel gestart. De vele protesten mochten niet baten, komt er nu een dip in het watersport-toerisme van het IJsselmeer? Het windpark dat wordt gebouwd ten zuiden van de Afsluitdijk bij Breezanddijk zal uit 89 windturbines bestaan en een enoprme horizonvervuiling geven.

Windpark Fryslân wordt gebouwd ten zuiden van de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk. Het windpark zal bestaan uit 89 turbines van 4,3 MW geplaatst in een clustervorm. De bouw van het windpark zal ongeveer twee jaar duren. In 2020 leveren de eerste turbines van het windpark naar verwachting al de eerste stroom en in 2021 zal het windpark volledig operationeel zijn. Met een vermogen van 382,7 MW draagt Windpark Fryslân straks meer dan 70 % bij aan de Friese doelstelling voor duurzame energie in 2020. De bouw van het windpark verschaft werkgelegenheid voor ongeveer 150 fte’s. Na de bouw zal het windpark direct en indirect werkgelegenheid voor 50 voltijdsbanen bieden.

WatersportAlmanak: Vervuiling van het IJsselmeer

Windenergie zouden we eigenlijk moeten toejuichen, maar dit project gaat wel gepaard met een enorme horizonvervuiling. 89 Windturbines die op 660 meter van elkaar geplaatst gaan worden en nemen een zeer groot gebied in beslag. Vanuit vrijwel iedere hoek, van Medemblik, langs de kust tot Stavoren zal een horizonvervuiling ontstaan die zijn weerga niet kent. Daar waar het IJsselmeer geldt als een fraai natuurgebied met een eindeloze horizon, zal nu een gebied ontstaan dat er uit gaat zien als een industrieterrein op afstand.

Volgens Windpark Fryslân zal de vorm van de cluster leiden tot boeiende zichtlijnen. Volgens veel watersporters zal het windpark leiden tot een minder fraai gebied en kan dit wel eens een aanslag zijn op het bloeiende toerisme, waar een groot deel van de bevolking van Friesland haar inkomen mee moet verdienen. Jammer...

Link: Windpark Fryslân |

Bron: Windpark Fryslân | Datum van publicatie: 20-03-2019

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via