RAI: 60% van de watersporters vaart minder dan 5x per jaar

Watersport Nieuws | Wie is de Nederlandse watersporter

Nederlanders maken opvallend weinig gebruik van hun boot. Dat blijkt uit een onderzoek van de RAI. 60% van de Nederlandse watersporters gaat slechts 1 tot 5 x per jaar het water op. De resterende 40% van het onderzoek vaart meer dan 5x per jaar met een boot. Van deze groep vaart 40% met een motorboot. De overige mensen varen veelal met een zeilboot 37% en 16% met een sloep. Het restant vaart met een sportboot of met een klassieke boot.

Bootbezit onder watersporters

Van de groep die minstens één keer in een jaar het water opgaat bezit 35% een eigen boot. Het bootbezit bestaat voor 42% uit motorboten, 33% bezit een zeilboot en 16% bezit een sloep. De getallen worden uiteraard anders bij mensen die vaker het water opgaan. Hier bezit 63% een eigen boot, ook hier is de verdeling tussen motorboot (40%), zeilboot (37%) en sloep nagenoeg hetzelfde.

Hoewel varen als een leuke en gezellige ervaring wordt gezien vaart 9% het liefst alleen, 28% met een partner en 17% met het hele gezin.

Varen en leeftijd watersporters

Het onderzoek geeft aan dat bij jongere watersporters een heel ander beeld is dan bij de oudere watersporters. Ruim de helft van de jongere watersporters beoefent een of meerdere funsports, een derde van de jongeren gaat vaker dan 5x het water op. 416.000 oudere watersporters (55+) die minstens eenmaal per jaar het water op gaan, varen veelal met een motorboot of met een sloep.

Van de middengroep, tussen 35 en 54 jaar die minstens eenmaal per jaar het water op gaan bestaat uit 664.000 mensen. Ook bij deze groep is de motorboot populair (37%) samen met de sloep (29%). Het overige deel van de middengroep verdeelt zich in funsports en andere watersportmogelijkheden.

Hobby’s en uitgaven watersporters

Watersporters reizen graag, maar liefst 42% vindt reizen een leuke bezigheid, gevolgd door tv kijken, wandelen en fietsen en lezen. Wat de uitgaven betreft geeft 40% aan dat zij graag geld besteden aan reizen. Van de watersporters die meer dan 5x per jaar het water opgaan geeft ook hier het grootste deel geld uit aan reizen die te maken hebben met varen. 9% van de respondenten geeft aan dat zij regelmatig magazines lezen over watersport. Daarbij is de Waterkampioen veruit populair (59%) gevolgd door Boten(24%), Zeilen (23%) en Nautique en Motorboot (beide 15%)

Naschrift redactie

Uit bovenstaand onderzoek lijkt men af te kunnen lezen dat watersporters niet actief zijn met hun hobby. Maar als men iedereen die wel eens het water opgaat telt als watersporter geeft dat een vertekent beeld. Uit het onderzoek blijkt dat men uitgaat van 13,6 miljoen mensen boven de 18 jaar. 14,3% is in de afgelopen 12 maanden een keer het water op geweest. Dat zijn 1.950.000 mensen.

De echte watersporters die veel met hun hobby bezig zijn zal ongeveer bestaan uit 700.000 mensen, dat zijn de watersporters die minstens 6x of vaker het water opgaan. Van hetgeen dat overblijft zal ca 280.000 personen daadwerkelijk regelmatig varen. Dan ontstaat een heel ander beeld van het gebruik en de besteding van tijd en geld aan hun passie: varen. Wat dat betreft is de titel van het onderzoek een minder geslaagde keuze.

Link: | onderzoek RAI |

 

Bron: RAI - HISWA | Datum van publicatie: 12-01-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via