Windpark Fryslân heeft dramatische gevolgen voor watersportbranche

Watersport Nieuws | HISWA wijst plan voor windpark af

HISWA Vereniging wijst het plan om een windmolenpark vlak voor de kust van Makkum te realiseren af. De vereniging heeft dat namens de Friese Jachthavens gemeld bij de Raad van State in Friesland. Volgens de HISWA is het ontbreken van een onderzoek naar de effecten voor de watersport een eerste voorwaarde.

Het plan van de provincie Friesland behelst een windmolenpark, bestaande uit 89 windmolens, dat 6 kilometer uit de kust van Makkum geplaatst moet worden. De protesten tegen dit windpark lopen al enkele jaren. Volgens de HISWA heeft het windmolenpark dramatische gevolgen voor de watersportbranche in dit deel van Friesland. Langs de Friese kust bevinden zich 48 jachthavens die zorgen voor werk aan meer dan 11.000 mensen.

Ook internationaal zal het windpark een deuk geven in het imago van Friesland als watersportprovincie. Het merendeel van de ligplaatsen wordt bezet door Duitsers, die wel eens weg zouden kunnen blijven als het windpark gerealiseerd wordt.

Provincie Friesland verwacht positief effect windmolens

Deze beweringen staan haaks op de verwachting die de provincie Friesland heeft. De provincie verwacht zelfs dat het mega-windpark positieve effecten zal hebben op het toerisme en de watersport in Friesland.

Een vreemde gedachtenkronkel die nergens is op gebaseerd stelt HISWA. Windpark Fryslân heeft slechts één klein literatuuronderzoek van 18 pagina’s laten uitvoeren naar nota bene windparken op zee en niet op een binnenmeer. Het gros van deze parken op zee is bovendien significant kleiner. Wordt ingezoomd op één van de weinige windparkparken van een vergelijkbare omvang voor de Deense kust, dan blijkt hier nauwelijks watersport te zijn.

Er resteert volgens HISWA slechts één conclusie en dat is dat Windpark Fryslân nooit kan volhouden dat windmolenparken positieve effecten hebben op de watersport. Nu resteren onderzoeken die aangeven wanneer windparken op 6 kilometer uit de kust worden geplaatst, zoals bij Makkum, maar liefst 22% van de toeristen aangeeft dit gebied te zullen mijden. Dit zou desastreus zijn voor de Friese watersportbedrijven en vele banen kosten. Nieuw en onafhankelijk onderzoek is daarom volgens de watersportbranche noodzakelijk.

De uitspraak van de Raad van State wordt over enkele maanden verwacht

Bron: HISWA | Datum van publicatie: 05-02-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via