Waar laten we oude motor- en zeilboten, rijp voor de sloop

Watersport Nieuws | Duizenden onverkoopbare boten dienen gesloopt te worden.

Iedereen kent ze wel: boten die niet meer gebruikt worden en ook nooit meer zullen worden opgeknapt. Rijp voor de sloop dus. Bij auto’s is het slopen al decennialang in gebruik en een echte bedrijfstak geworden, maar hoe zit dat nu met motorboten en zeilboten?

In diverse landen is het een schrijnend probleem aan het worden: oude boten die verwaarloosd en anoniem zijn achtergelaten door de eigenaar. Echte getallen zijn niet aanwezig, maar ook in Nederland moeten dit zo langzamerhand al snel enkele duizenden boten zijn. In de ons omringende landen zijn deze aantallen nog veel hoger. Engeland spreekt over minstens 50.000 boten en ook Frankrijk zegt dat minimaal 50.000 boten vernietigd moeten worden.

Boten die eens de echte trots van watersporters waren zijn, na eerst een aantal jaren in de verkoop te hebben gelegen, onverkoopbaar om diverse redenen. Om een boot in een haven te laten liggen ontbreken vaak de middelen en/of de wil om dit te bekostigen. Veelal worden deze boten anoniem ergens op een stille plek achtergelaten en dat was het dan.

Frankrijk start met ingang van mei 2019 een project om oude, achtergelaten boten te gaan vernietigen. In het plan is voorzien om in vijf jaar tijd ca. 20.000 boten op een verantwoorde manier te laten verdwijnen.

In Nederland zijn inmiddels een aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd om oude boten te slopen en zoveel mogelijk te recyclen. De ingenomen boten leveren geen geld meer op voor de eigenaar, maar er moet betaald worden om de boot te laten recyclen. De kosten zijn afhankelijk van het aantal opnieuw te gebruiken onderdelen wat zich nog in de boot bevindt, maar voor echt oude polyester schepen bedragen de afvoerkosten ca. 85 euro per meter. De eigenaar krijgt hiervoor een vrijwaringsbewijs waarmee men kan aantonen dat de boot niet meer in gebruik is.

Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 10-04-2019

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via