Boot Düsseldorf: dealers boten in mineurstemming

Watersport Nieuws | Grote prijzenslag gaande in Düsseldorf

Düsseldorf opent traditioneel het watersportseizoen, maar voor dealers van boten is dat dit jaar geen prettige opening. Er is een echte prijzenslag gaande, degene die de meeste korting biedt verkoopt de boot. Handelaren zijn in mineurstemming.

Boot Düsseldorf mag zich, zoals altijd, de grootste beurs van Europa noemen en veel nieuwe trends voor het komende jaar zouden daar al zichtbaar moeten zijn. Hoewel de watersportbranche niet echt vernieuwend is komt het publiek gewoon vanuit geheel Europa en daarbuiten naar Düsseldorf om zich te vergapen aan de glimmende boten. Feest voor de dealers zou je denken, want daar kunnen de boten worden verkocht.

Weinig verkoop, vrijwel geen marge voor de handelaren

Helaas tekent zich een kentering af in het optimisme. Er worden weinig boten verkocht, aantallen zijn nog niet bekend, maar het zal in ieder geval voor veel dealers teleurstellend zijn. Er is slechts een handjevol serieuze koper aanwezig en die kunnen kiezen uit een groot aanbod van concurrerende boten. Dat geldt zowel voor gangbare zeiljachten als voor motorboten. De tentoongestelde boten zijn groot tot zeer groot, maar de echte verschillen zijn zeer miniem.

Dat brengt met zich mee dat een groot aantal dealers moeten vechten om hun boten te verkopen aan een klein aantal mensen. Deze trend is niet nieuw, het gaat al enkele jaren op deze manier, maar het wordt steeds lastiger om een boot te verkopen. Het aantal aangeboden catamarans op de beurs is wel sterk groeiende, maar echt grote aantallen zullen daar nooit van verkocht worden. Een ‘leuke’ catamaran kost al snel 2 miljoen euro en dat is niet voor een doorsnee watersporter weggelegd.

Veel hengelaars vissen in een te kleine vijver.

Potentiële kopers op de beurs die eerst bij hun favoriete boot gaan kijken switchen net zo gemakkelijk naar een bijna identieke boot waar men veel meer korting krijgt. Deze spiraalbeweging zet zich voort met als gevolg dat er vrijwel niets verdiend kan worden in Düsseldorf, terwijl deelname aan de beurs torenhoge kosten met zich meebrengt.

Watersportbranche in mineur

De neergaande trend in de watersportbranche is al jarenlang bezig, er is weinig tot geen vernieuwing, het publiek wordt steeds ouder en de jongeren vinden de aanschaf van een boot niet aantrekkelijk en huren liever een boot. Huidige bootbezitters die een nieuwe boot willen kopen schrikken over het algemeen behoorlijk als hun huidige boot moet worden ingeruild. Kortom de positie van de klassieke watersportbedrijven ziet er nog niet glorieus uit.

Bron: Redactie WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 26-01-2019

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via