Na Bavaria nu ook botenbouwer Najad kopje onder

Watersport Nieuws | Najad-werf reorganiseert om faillissement te voorkomen

Nog geen week nadat de Duitse jachtbouwer Bavaria failliet werd verklaard sluit ook de Zweedse werf Najad de deuren van hun werf in Henan, op het Zweedse eiland Orust. Volgens voorlopige berichten betekent dit niet dat er geen nieuwe Najads meer gebouwd worden, maar dat wel dat de productie verplaatst is en dat het voltallige personeel ontslagen wordt.

Najad Ab en Arcona AB zijn per 1 maart 2018 opgegaan in de onderneming Orust Quality Yachts AB. Volgens mededelingen van Najad betekent de sluiting dat de productie wel wordt voortgezet, maar dat de productie efficiënter zal moeten worden uitgevoerd om te blijven voortbestaan.

Dat lijkt op een snelle doorstart van een voorheen zeer succesvol merk dat bovenaan in het ranglijstje van kwaliteitszeilboten stond. Zeker is echter wel dat Najad niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen en dat de nieuwe eigenaar geen andere uitweg meer zag dan een grootscheepse organisatie.

De directie van de werf had het personeel al in een eerder stadium laten weten dat het bedrijf in grote moeilijkheden verkeerde en dat iedereen zijn baan zou verliezen. “er is geen sprake van een einde van Najad zo laat de werf weten. We gaan verder, maar we zullen de productie verplaatsen naar Uddela. Dat is ook de plaats waar de laatste tijd al de Arcona-jachten gebouwd werden.

Voorlopig zal Najad waarschijnlijk in een onrustig vaarwater blijven totdat beter tijden aanbreken. Overigens is het niet nieuw dat Najad in moeilijkheden zit. Ook in 2011 en 2013 hebben zich al grote problemen met de werf voorgedaan.

Bron: | Datum van publicatie: 29-04-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via