Uitbreiding jachthavens Waddeneilanden: voorzichtigheid geboden

Eerst afspraken in het concenant vaarrecreatie Waddenzee nakomen
De eilandgemeenten Texel, Terschelling en Ameland hebben plannen om de jachthavens uit te breiden. Eventuele uitbreiding is pas aan de orde als de afspraken in het Convenant Vaarrecreatie Waddenzee zijn nagekomen en een toetsing aan de gevolgen voor de natuur heeft plaatsgevonden.

Gedrag vaarrecreant mede bepalend
In het Convenant Vaarrecreatie Waddenzee, waar de Waddenvereniging medeondertekenaar van is, is afgesproken dat de havengemeenten plannen maken voor de inrichting van hun havens. Havens mogen geen schade toebrengen aan de natuur en moeten dus duurzaam zijn. Ook is afgesproken dat, aan de hand van de resultaten van de monitoring van de vaarrecreatie in 2010, bekeken zal worden of de verstoring door verbetering van het gedrag van vaarrecreanten afneemt. Als dat zo is, dan is er mogelijk ruimte om de jachthavencapaciteit rond de Waddenzee iets toe te laten nemen.

Eerst de plannen vergelijken
De eilandgemeenten zullen dus hun plannen eerst moeten vergelijken met die monitoringsresultaten, voordat er sprake kan zijn van uitbreiding. Bovendien zal ieder plan tot uitbreiding van een jachthaven getoetst moeten worden aan de Natuurbeschermingswet. Verandering en uitbreiding van jachthavens is pas aan de orde als door middel van een passende beoordeling is aangetoond dat die uitbreiding en het gebruik van de haven niet tot significante negatieve effecten leidt op de natuur.

Uitbreiding een must
De eilandgemeenten vinden uitbreiding van jachthavens nodig, omdat dat tot vermindering van overnachtingen op de Waddenzee leidt. Als argumentatie voor uitbreiding is dat alleen niet voldoende. De noodzaak tot uitbreiding zal dus beter moeten worden aangetoond. Ook daarover zijn in het Convenant Vaarrecreatie afspraken gemaakt
 

Bron: Waddenvereniging | Datum van publicatie: 09-02-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

waddeneilanden  jachthavens 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via