Doesburg - Passantenhaven

Doesburg – Passantenhaven

We komen aan in Doesburg en besluiten de Gemeentelijke Passantenhaven aan te doen. Deze is gemakkelijk te bereiken, komende vanaf het noorden is het vrij kort na de brug bakboord invaren. Vanaf het zuiden is het tussen kilometerpaal 901 en 902 in, dan gaat u stuurboord uit. Als u de haven bent ingevaren dan ziet u aan het eind al de jachthaven liggen. Denk even om de diepgang, vaar zo dicht mogelijk langs het havenkantoortje, stuurboordzijde, langs de bomen is het ondieper (1,40).

U kunt zelf een plaatsje zoeken want er is geen havenmeester die u de weg wijst. Ook telefonisch is de haven vrijwel onbereikbaar. Maar het ziet er goed uit, een mooi beschut plekje. Dat komt ons wat slecht uit want op dat moment is het minstens dertig graden. Maar we vinden een mooi plekje aan de achterzijde bij de langsteiger. Het water merkt nog wel de invloed van passerende boten op de Gelderse IJssel.

U kunt zich via de betaalautomaat bij het havenkantoortje aanmelden en afrekenen. U ontvangt een sticker die zichtbaar moet worden geplaatst. Daar dient u ook een jachthavenbetaalkaart te hebben (of aan te schaffen, 3 euro) om credits te kopen voor stroom en water en als toegangspas naar de steigers. Er zit een beveiligd slot die u met de jachthavenkaart kunt activeren. Het opladen van de havenkaart is alleen voor Doesburg en als u nog over heeft wordt er niet terugbetaald.

Tot zover gaat het goed. Als we weer aan boord zijn bedenken we wat we van de haven vinden. Ook de andere passanten klagen over het feit dat er geen WiFi aanwezig is. Er zijn slechts 2 toiletten, een voor dames en een voor heren. In totaal zijn er 4 douches. Daarnaast is het tarief voor een onbemande haven best aan de hoge kant: 1,35 euro per meter, douchen, water en stroom tegen betaling en geen WiFi. Maar de haven ligt op loopafstand van Doesburg.

Doesburg, de stad

Doesburg ligt op 5 minuten lopen vanaf de boot. U kunt ook buitenom lopen langs de IJssel, iets verder maar wel leuk. Doesburg is een fraai stadje en dat maakt veel goed. Doesburg is een Hanzestad en kent een rijke historie vanaf het jaar 1000. Doesburg staat ook bekend om de mosterd: Doesburgse mosterd.

Fraaie historische gebouwen met veel straatjes en steegje die vrijwel allemaal weer bij het centrum uitkomen. Daar vindt u De Waag, op de hoek van de Koepoort- en Gasthuisstraat. In de Kerkstraat, de Meipoortstraat en de Ooipoortstraat vindt u vele winkels waaronder veel speciaalzaken.

Bij het VVV-kantoor kunt u een kaart halen voor een leuke stadwandeling (1,5 uur) die u langs alle bezienswaardigheden van Doesburg leidt. U passeert onderweg ook enkele leuke hofjes waaronder het Gasthuishofje.

  

Ook de Mariëngrave op de hoek van de Kloosterstaag, is een fraai gebouw. Het is de Kloosterkazerne, die in 1810 tegen een vleugel van het oude klooster werd aangebouwd. Hier is ook een fraai terras met binnentuin.

Verder zijn er in Doesburg vele musea, waaronder natuurlijk het Doesburgs mosterdmuseum helemaal achter in de Boekholtstraat. Helaas is het Mosterdmuseum de moeite van een bezoek niet waard, binnen 5 minuten stonden we weer buiten, na het aankijken van een bij elkaar geraapte verzameling mosterpotjes en enkele maalstenen. Terrassen en restaurants zijn er voldoende, er is zelfs een restaurant van topniveau: Bistro la Boucherie in de Boekholtstraat nummer 1.

Gegevens Passantenhaven Doesburg (2017)

 • Aanvaren: vanaf het noorden honderd meter na de brug bakboord, vanaf het zuiden na kilometerpaal 901 stuurboord
 • Adres: Turfhaven 0 , 6981 BW Doesburg
 • Telefoon: 06 5517 7509 (meestal voicemail)
 • Tarief: 1,35 euro per meter
 • Stroom: 1 euro - 2 KWH (via jachthavenkaart)
 • Douche: tegen betaling( via jachthavenkaart)
 • Water: 0,5 euro - 100 liter (via jachthavenkaart)
 • Afvalruiming: op de havenkade (gratis jachthavenkaart)
 • Vuilwaterpomp: ja
 • WiFi: nee
 • Website: nee
 • Havenmeester: nee

Conclusie: in de Passantenhaven van Doesburg is het prima liggen, maar dat is het dan ook. Een erg onpersoonlijke haven. Het lijkt of de gemeente Doesburg er niet veel aan gelegen is om het de watersporters die een bezoek aan Doesburg willen brengen het naar de zin te maken. WiFi, een volwaardige (inclusief) stroomvoorziening en water inclusief zou een eerste stap kunnen zijn...

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via